Niet elke husky is een sledehond

zaterdag, 02 april 2016  

Sinds de ontheffing is doorgevoerd zien we dat er ontzettend veel poolhonden worden aangeboden. Vroeger was dit veelvuldig op marktplaats, tegenwoordig is facebook ook een gemakkelijk medium om aan een poolhond te komen. Ik noem ze look a likes, iets waar eigenaren van deze honden weinig tot geen acceptatie bij hebben. Want het lijkt op een husky, dus het is een husky.

Siberian Husky's Melodie en Windy

Melodie en Windy

Ik ga niet alle honden over één kam scheren, want er lopen inderdaad ook honden tussen die ik maar wat graag had gezien als vertegenwoordiger van het ras. Maar helaas hebben velen alleen de looks en daar blijft het dan ook bij.  Een Siberische Husky is een werkhond, gefokt om een last met snelheid over grote afstanden te vervoeren. Veel van deze look a likes missen de wil om te werken, gewoon omdat dit eruit is gefokt. Natuurlijk zijn er ook honden die wel willen rennen en trekken, maar vaak tot een bepaalde afstand en dan kunnen ze niet verder. Veel van deze eigenaren weten niet dat een Siberian Husky een ander metabolisme heeft dan de gemiddelde hond, hierdoor kan een Siberian lange afstanden afleggen. Vroeger werden de honden in een groot team ingespannen en werden er meters gemaakt, de honden die deze afstanden goed konden afleggen en snel herstelden, werden geselecteerd voor de fok. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig grote teams die lange afstanden maken op snelheid en op deze wijze hun honden selecteren. Dat wil niet zeggen dat de huidige fokkerij slecht is, alleen is het gedachtegoed veranderd.

Wij zijn groot voorstander van het ‘sporten met je hond’, laat ik daarmee beginnen. Maar niet elke hond is daarvoor geschikt! Sinds de ontheffing zien we dat mensen ‘poolhonden’ aanschaffen om daarmee de sport te bedrijven. In veel gevallen hebben ze gezien of gehoord dat het type hond wat ze hebben daarvoor geschikt is. Dolenthousiast vragen ze een ontheffing aan en zodra deze binnen is willen ze gaan trainen. Want.. het is een husky dus hij zal wel trekken. En dan komen vaak de eerste teleurstellingen, want laat hun hond nu stil staan en niet trekken. In veel gevallen worden wij benaderd met de vraag ‘hoe begin ik’ of ‘wat moet ik doen’. Natuurlijk is elke situatie weer anders, maar verwacht niet van een hond die al wat ouder is of een hond die jarenlang in huis heeft geleefd, dat deze kan worden omgeturnd naar sledehond. Wil de hond wel werken, wees daar dan blij mee en verwacht geen topprestaties. Spijtig genoeg zijn hondeneigenaren vaak ook eigenwijze mensen. Vaak is de teleurstelling groot of heeft men geen acceptatie wanneer ze een eerlijk antwoord op hun vraag krijgen..  niemand vind het leuk om te horen dat hun husky geen sledehond is. Maar waarom is dat nu opeens een probleem terwijl het dat niet was in de periode dat hij/zij een gewone huishond was?

Mensen realiseren zich vaak niet dat het trainen van een musher en een sledehond jaren kan duren. Want men moet eerst een team worden voordat je een team bent. Naast het feit dat vele honden geen sledehonden zijn, hebben we ook te maken met eigenaren die het liefst een ‘kant-en-klaar’ pakket willen hebben. Het trainen van een sledehond begint bij de eigenaar en diens lange adem, want veel is herhaling. Velen beseffen niet dat er soms vele winterseizoenen nodig zijn om de eigenaar te laten begrijpen wat het inhoudt om een team te hebben. Nu ben ik wel zo eerlijk om te zeggen dat een hond die is gefokt voor het rennen, in veel gevallen de stamboom husky, het werken eerder oppakt.

Vaak wordt er boos geroepen ‘een papiertje zegt niets! Ook jouw hond kan ziek worden’. Dat klopt, ook mijn honden kunnen ziek worden. Het verschil is wel dat ik weet bij welke fokker ik mijn honden heb gekocht en met welke visie er is gefokt. Daarbij ben ik van mening dat als je een hond bij een ‘goede’ fokker koopt, je lage dierenarts kosten hebt. Ook weet ik wat er achter mijn honden zit aan voorouders, waardoor ik vrijwel zeker weet dat ze werken maar ook of er een erfelijke belasting is. Een garantie op leven kan niemand je geven, dat geldt voor elk levend wezen. Maar je weet wel wat je naar binnen haalt als je hond een stamboom heeft. De raddraaiers onder ons zullen roepen: ook binnen raszuiver knoeien ze. Dat zal zeker zo zijn en volgens mij zullen er altijd fokkers zijn die bewust een misstap maken, vaak in hun eigen voordeel of portemonnee. Maar dan nog heb ik liever een stamboomhond dan een look a like, in ons geval dan!