De musjes zijn blij

woensdag, 30 maart 2016  
Melodie

Melodie.. op zoek naar de vogels in de haag

Volgens mij hebben we nog nooit zo’n belabberd en warm seizoen met de honden gehad. Dan was het te warm om te trainen en een paar dagen later weer guur en koud.. (en natuurlijk hadden we juist op dat moment niet de mogelijkheid om te trainen). Met recht een kwakkelwinter en ik vermoed dat we die nog wel vaker zullen krijgen. De winters zijn niet meer zoals we die van vroeger kennen.

De honden hadden het ook zwaar..  hoog in hun energie, de rem moest er steeds op en de trainingsronden werden ingekort. Ze hadden allemaal veel last van hun vacht dankzij de wisselende temperaturen, de oudjes helemaal. Het valt ons op dat het juist de ‘oudjes’ zijn die ontzettend veel ondervacht hebben en hele dagen zitten te krabben. Dagelijks waren we ze aan het plukken en kammen, want binnen was het een grote harenparade. De buitenhonden wassen we (nog) niet, dus die werden extra gecontroleerd op parasieten of mijten. Gelukkig was dat niet het geval. Inmiddels lopen ze bijna allemaal in hun zomervacht rond, best kaal.. maar ze krabben niet meer! Maar de oudjes, wat hadden ze het zwaar. Oxbow is er nu eindelijk door, Takoda nog niet.

De familie Mus en het brutalte stelletje, mijnheer en mevrouw Koolmees zijn luid en duidelijk aanwezig in de haag, recht tegenover onze achterdeur. Ze worden met de dag brutaler en mevrouw Koolmees struint dagelijks onze kam-plek af op zoek naar winterharen.  Zelfs als we buiten staan vliegt ze voor onze voeten en krijgen we een verontwaardigde blik als we bewegen. We laten ze lekker gaan.. ‘ruim maar op’.   In het begin gingen alle haren netjes in de kliko, maar inmiddels laten we bewust wat vlokjes liggen voor onze fladderende buren.

De honden laten onze fladderende vrienden ook met rust, behalve Melodie. Waar de rest hun neuzen ‘laag’ gebruiken, steekt zij hem in de lucht..  Menig keer hebben we haar al hoog zien opspringen, happend naar onze buren. De familie is nog compleet, maakt ook geen aanstalten om te verhuizen. Ze zijn nog steeds blij met de haren en nemen gepaste afstand zodra ze een neus de lucht in zien gaan.